34 v. äidin tarina  - matkalta  KokoNaiseksi 

 "Ennen raskautta olin liikunnallinen ja harrastanut aina liikuntaa säännöllisesti. Kaksosraskaus ja normaali alatiesynnytys  ajoittui v. 2012. Vauvat olivat   kooltaan  2900g ja 3100g

 Vauvavuotena ja lasten taaperoaikana oli selkä- ja niskakipuja, jotka laitoin sen piikkiin että kanniskelin lapsia ja ergonomia oli huono.  Raskauden jälkeen liikuntamuotonani oli kärryttely,kävely ja talvella hiihto. Juosta en pystynyt raskauden jälkeen ilman,että virtsankarkailu olisi ollut häiritsevää.
Arkisissa toimissa esiintyi selän nopeaa väsymistä, jonkin kuorman kannattelu kävi vaikeammaksi ja imuroidessa,pyykkejä laittaessa,kauppaostoksia pakatessa,tiskatessa ja vihanneksia kuoriessa kehoon tuli tunne korsetista tai haarniskasta,joka nousi alhaalta ylöspäin ja jota jatkuvasti kiristettiin niin,että lopulta tuntui ettei saa kunnolla hengitettyä. Arkiset toimet aiheuttivat kipua.

 Töissä ja opiskellessa pitkään istuminen alkoi olla haastavaa ja tuolissa täytyi hakea koko ajan hyvää asentoa selän ja keskivartalon puutuessa. Vasemmasta jalasta katosi kesän 2017 lopussa tunto ja alaselkä oli kipeytynyt. Aamuisin sängystä nouseminen oli haastavaa ja vaati käsivoimin selvästi avustamista sekä ”kepulikonsteja”. Heräsin aamuöisin kipuun enkä pystynyt liikuttamaan lantiotani kivun vuoksi,olin kuin halvaantunut. Aamulla liikkuminen muistutti puolison mukaan zombin liikkumista jäykkyyden vuoksi. Kävelymatkat oli lyhentyneet ja oman Kotikadun päässä käyminen oli välillä kova,maksimaalinen suoritus. Selkärankareuman diagnoosin sain 11/2017 ja Salazopyrin lääkitys aloitettiin.
 Aamuyön ja aamun oirekuva helpotti lääkityksen  sekä ruokavaliohoidon myötä,mutta haarniska-/korsetti tuntemus lisääntyi ja arkiset askareet eivät onnistuneet ilman kipua ja tuskastumista. Kävelemisessä myös selkä väsyi nopeasti ja juokseminen ei onnistunut mitenkään  virtsankarkailun ja juoksusta seuraavana päivänä ilmenevän voimakkaan lantion alueen kivun vuoksi. 

WC-käynnit tihenivät;virtsalla tuntui pitävän käydä tiheästi mutta rakko ei tyhjentynyt. Ulostamista täytyi odotella välillä, mutta suoli toimi kuitenkin säännöllisesti omaan verkkaiseen tahtiinsa. WC:n paikka piti aina reissussa ja kylässä tarkistaa,koska pissalla täytyi juosta tiheästi, vaikka tuloksena oli usein vain teelusikallinen virtsaa.
 V. 2018  aikana alamahalla alkoi tuntua ensin satunnaisesti paineen tunnetta ja ajan kuluessa päivittäin paineen tunnetta, lantiolla kiputiloja ja virtsankarkaamista hyppiessä ja aivastaessa/yskiessä oikein voimakkaasti. Jäykkyys oli tuolloin jäänyt  rangasta ja aamuyön ja aamun oireita samoin.

V. 2019 kesällä sain  puhtaat MRI kuvat rangasta (”Artriitin jälkitila”). Salazopyrin lopetettiin sopimattomana 2/2019, ja ruokavalio(tärkkelyksetön) oli ainoa hoitomuoto tästä eteenpäin.
Tykkäisin kovasti liikkua, mutta haarniskatuntemus ja selän väsymisen vuoksi pitemmät kävelylenkit eivät onnistuneet ilman kipua ja hampaiden puremista. Ryhti lysähti nopeasti, enkä jaksanut istua enää hetkeä pidempään  suorassa. Vihasin kotitöitä niistä aiheutuvan kivun ja tuskan vuoksi. 

Kesän alussa 2020 hakeuduin gynekologin vastaanotolle päivittäin jatkuvan alamahan paineen tunteen vuoksi sekä rasituksessa/ponnistuksessa esiintyvän virtsankarkailun vuoksi. Olin itse myös huomannut vatsalla raskaudesta jäänyttä erkaumaa. Aiemmin olin paineen tunteesta maininnut toiselle gynekologille,mutta asiaan ei ole puututtu, koska ultraäänitutkimuksessa ja muuten kaikki oli todettu olevan hyvin.
Nyt sain tarkan ja perehtyneen tutkimuksen sekä selityksen oireilleni ja lähetteen uroterapiaan.

Uroterapiassa olen  palauttanut toimintakykyni.
Heti ensimmäisen kerran jälkeen tunsin,missä se lantionpohja oikein onkaan. Sähkö rentoutti lantionpohjan ja kivut ja kiristyksen tunteet jäivät ensimmäiselle kerralle.
Paineen tunne alamahalta katosi täysin muistaakseni toisen käyntikerran jälkeen. Aiemmin se oli päivittäistä ja jatkuvaa.
WC:ssä ei tarvitse enää hypätä ja odotella virtsan tuloa tai suolen tyhjenemistä. Lapset ja puoliso ovat myös huomanneet tämän.
Haarniska-/korsettitunnetta ei tule enää pitkälläkään kävelylenkillä (10km) ja voin kävellä todella reipasta tahtia ilman kipuja tai virtsankarkailua tai keskivartalon väsymistä.
Pystyin kiipeilemään ja suoriuduin sellaisesta kohdasta helposti,mistä vuosi takaperin sain kammon koska en millään muotoa hallinnut keskivartaloani.
Pystyn siivota omakotitalon nyt ilman kipua,tuskaa tai haarniskan muodostumista. Voin laittaa pyykkiä,tiskata,kuoria vihanneksia ja kantaa raskaita tavaroita ilman kipua tai ilman tunnetta,etten pysty fyysisesti siihen.
Ryhti on parantunut niin, että ystävät, jotka eivät tiedä matkastani, ovat ihmetelleet asiaa.
Keskikroppaan on tullut pitoa, voimaa ja selvästi itsekin sekä puolison tuntemat lihakset.
Pystyn juosta!!!  Tein 2km:n juoksulenkin ilman lirahdustakaan ja ilman että olisin ollut seuraavana päivänä yhtään kipeä lantion alueelta.
Olen kivuton!!!  Kipu oli ennen päivittäinen toveri ja normaalia arkea. Nyt kipu on poikkeustila ja kipuja minulla ei ole arkisten askareiden, normaalin arjen tai liikkumisen vuoksi enää ollut. Myös kaikki kiristykset ja paineen tunteet on poissa.

Uroterapia on tuonut toimintakykyni ja elämäni valon takaisin!

Kiitos kovasti  jo tähän astisesta ohjauksestasi ja avustasi! Olen onnekas kun olen päässyt osaaviin käsiisi!

Aurinkoisin terveisin potilas X 
 
P.S terapiakertoja 9

Kommentit

Suositut tekstit