Mikä ihmeen Vulvodynia - raastavaa kipua ulkosynnyttimissä

Katsoin äskettäin Yle Areenasta ruotsalaisen dokumentin "pillu palaa - elämää vestibuliitin kanssa" (https://areena.yle.fi/1-50325333?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share).

Oli aivan pakko reagoida, ei siksi, että asia olisi itselleni terapeuttina uusi, vaan siksi, että miten kenellekään ei vaivasta kärsiville ollut tarjottu fysioterapiaa keinoksi helpottaa oireita/ poistaa oireet? Ruotsalaisethan ovat kuitenkin edistyksellistä kansaa, myös terveydenhuollossa.

Jos oireena on;  " kuin 10 000 veistä viiltäisi alapäätä", vaikeus olla lainkaan yhdynnässä, käyttää tamponeita, istua tuolilla, käyttää pikkuhousuja tai kireämpiä farkkuja, voi kyseessä olla vulvodynia. Se on todella isosti arkea ja normaalia elämää rajoittava ja erityisesti psyykeä kuormittava vaiva. Oman lisänsä siihen tuo sen tabu -luonteisuus ja pelko ettei vaiva koskaan helpota ja kipu kroonistuu. Taustalla voi olla monia syitä, miksi oireet puhkeavat, mutta selkeää syntymekanismia jokaisen vaivoille ei aina tunnisteta. Nämä vaivan kanssa taistelevat ovat usein hyvin epätoivoisia ja pelkäävät kaikkea ulkosynnyttimen alueen kosketusta. Aiheesta vulvodynia/ vestibulodynia voi lukea lisää Korento ry:n sivuilta, www.korento.fi

Urofysiossa olemme yli 30 vuotta auttaneet näiden kipujen ja vaivojen kanssa painivia asiakkaita, hyvin tuloksin. Teemme aktiivista yhteistyötä muutaman asialle vihkiytyneen gynekologin kanssa ja olemme samalla aaltopituudella hoitolinjojen suhteen. Olennaista on pysähtyä jokaisen autettavan tarinan äärelle ja uskaltaa kuulla koko kertomus, kyseenalaistamatta mitään. Aihepiiriin liittyy edelleen liikaa häpeää ja puhumattomuutta. Omanarvontunto laskee, kun ei esimerkiksi kykene normaaliin seksuaaliseen kanssakäymiseen. Yhdynnän ei kuuluisi olla koskaan kivuliasta. Ei koskaan! 

Usein pitkään vulvodyniasta kärsiville on kehittynyt myös lantionpohjan lihaksiston jännittyneisyyttä eli vaginismia, joka lisää kipukierrettä. Taustalla voi olla myös seksuaalisia traumoja, hyväksikäyttöä tai ihan vain ikävä kokemus gynekologisessa tutkimuksessa. Monesti kuulee myös se, että vaiva on korvien välissä. Itse asiassa jokaisen kipukokemus on korvien välissä ja kipumuisti on yllättävän sitkeä murrettavaksi.

Fysioterapeutin vastaanotolla on kuultava asiakkaan koko tarina ja vähitellen autettava vaivasta kärsivää rentouttamaan lantionpohja erilaisin mekanismein. On edettävä askel kerrallaan sen mukaan, mihin asiakas on valmis. Kivun hoito on aivan ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisen tarve on jokaisella kärsivällä, vaivan luonteesta riippumatta. Meidän terapeuttien tehtävänä luoda tulevaisuuteen toivo ja kertoa, että valo näkyy jo tunnelin päässä.

Kommentit

Suositut tekstit