RIPULIRALLIsta rauhaan - autenttinen tarina suolentoiminnan ongelmista

"....Olen kärsinyt massiivisista suolentoiminnan ongelmista useita vuosia, ongelmien pahentuessa ajan myötä. Ongelmiani ovat ripuli, joka tulee sellaisella paineella, että wc täytyy olla hyvin lähellä, että uloste ei karkaa housuihin / vaippaan ja hallitsemattomat hyvin häpeälliset ilmavaivat sekä virtsan karkailu.

Vatsavaivojani on tutkittu useaan otteeseen ja paljon on tehtykin. Toistuvien divertikuliittien seurauksena minulta leikattiinkin suolta pala pois eli tehtiin laproskooppinen sigmaresektio 08/2012. Kohtu on poistettu 2010 ja virtsaputkea operoitu sekä laitettu tukiverkko laskeuman vuoksi 12/2012. Operaatiot onnistuivat suunnitellusti.

Vatsavaivani ovat kuitenkin jatkuneet ja olen niitä lääkäreille käynyt valittamassa. Viimeksi keväällä 2019 tehtiin tähystys, jonka seurauksena sain neuvoja lopettaa mm. melatoniinin käyttö ja noudattaa ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliota. Näistä toimenpiteistä ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä, vaan ripulit yms. jatkuivat elämää sekä työelämää rajoittavana ja äärettömän kiusallisena vaivana.

Lähtötilanne:
Ripuli on hallinnut täysin elämääni. Ulostustarve on ollut pahimmillaan 18 kertaa ruokailun jälkeen. En ole voinut syödä mitään ennen töihin lähtöä, jonka seurauksena  ruokarytmini ovat täysin sekaisin. Aamiainen klo 8.00 ja seuraava vatsavaivan sanelema ruokailumahdollisuus klo 16 jälkeen, kun pääsin töistä. Nälkä on todella kova, ennen kuin ruoka on valmista noin klo 17.
Kuntoilu ja varsinkin vesijumpat sekä uinti, joita olen harrastanut yli 20 vuotta, ovat jäänet, koska en voi olla varma mitä eritettä karkaa väärään aikaan. Olen lihonut ja masentunut.

09/2019 jouduin jäämään sairauslomalle yllättävän, täysin lamauttavan selkäkivun vuoksi. Kävin useita kertoja lääkärinvastaanotolla saamassa mm. kipuun pistoksia ja pillereitä. Pahin terä kivulta saatiin pois, mutta kipu ei hellittänyt niin paljon, että olisi päässyt töihin. Lääkkeitä jouduin syömään paljon. Vihdoin erinomainen työterveyslääkäri tutustui tilannteeseeni kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon myös suolen ongelmat ja kirjoitti lähetteen fysioterapiaan ehdottaen monipuolista Urofysiota.
Varasin ensimmäisen ajan Leena Saarelalta 24.10. selän ollessa niin huonossa kunnossa, että liikkuminen oli tuskallista, en saanut puettua itse ja hoitopöydälle meno oli varsin haastavaa. Selkäkipuun sain huomattavan avun LPG-laitteesta jo muutaman kerran jälkeen. Leenalta sain myös hyvät kotijumppaohjeet.

Tilanne nyt:
Melko skeptisesti suhtauduin aluksi suolenongelmien ja virtsankarkailun hoitoihin ja neuvoihin. Niihin kuitenkin olen saanut avun käymällä säännöllisesti Urofysiossa Leenalla. Ripuli ei ole kokonaan loppunut, mutta entisen lähes jokapäiväisen ripulirallin sijasta nyt on keskimäärin 2 ripulipäivää / viikko. Suolen pidätyskyky on parantunut ja syön nykyisin myös lounaan. Painokin on laskemaan päin. Kuntosali harjoittelua olen päässyt jatkamaan parempaa lihaskuntoa tavoitellen. Virtsan karkailun suhteen muutos on huomattava. Ei tarvitse jatkuvasti pälyillä missä WC. Olen uskaltanut jälleen uida, kun tiedän pidätyskyky on parantunut. Arkeni on nykyään todellakin muuttunut......"Kommentit

Suositut tekstit