Raskauden aikainen ja synnytyksen jälkeinen lantionpohja-treeni

Norjalainen professori Kari Bo luennoi Fysiotec 2011 messuilla raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä lantionpohjaharjoittelusta ansiokkaasti. Hän esitteli laajasti tutkimuksia aihepiiristä ja toi esille jatkotutkimushaasteita.
Tutkimusten mukaan virtsan tahatonta karkailua esiintyy hyvin monilla raskaana olevilla. Syynä tähän saattaa olla mekaanisen paineen lisääntyminen lantionpohjalla, tukikudosten  löystyminen ja virtsaputken sulkupaineen laskeminen hormonaalisista syistä johtuen. Raskauden aikaisella lantionpohjan treenaamisella näyttäisi olevan selkeä positiivinen vaste pidätyskykyyn.  Ennaltaehkäisevä rooli lihasharjoittelulla on myös, mutta tärkeimmäksi  seikaksi tuloksellisuuden kannalta  nousi intervention sisältö.  Yksi/ muutama  ohjauskerta  ja harjoittelusta puhuminen (sanallinen ohjaus) ei auta ketään, eikä ohjaa oikeille jäljille. Motorisen taidon oppiminen vaatii useita terapiakertoja ja laadullisesti sellaista ohjausta,  joka johtaa perusasioiden keholliseen hahmottamiseen ja toimintojen oikeanlaiseen hallintaan. Joka tapauksessa raskauden aikana ohjatusti harjoitelleet vähentävät selkeästi sekä raskaudenaikaista että synnytyksen jälkeistä virtsan karkailuaan. Tutkija suositteli muutenkin kaikille terveille,  raskaana oleville naisille koko raskauden ajan kestävää, aerobista-, lihaskunto- ja lantionpohjatreeniä.
Alatiesynnytys aikaansaa vaurioita hermo-, lihas- ja tukikudosjärjestelmiimme.  Pehmytkudokset lantionpohjassa joutuvat uskomattoman kovalle venyttymiselle ponnistusvaiheessa ja näissä kudoksissa venyminen ylittää moninkertaisesti  sen rajan, mitä jokin muu kehomme lihaskudos sietäisi vaurioitumatta.  Synnytyksen jälkeinen lantionpohjan harjoittelu näyttää auttavan selkeästi kudosten palautumisessa ja vaivojen vähentymisessä (mm. virtsan- ja ulosteen karkailu). Ja sen minkä motorisesti taitaa jo ennen synnytystä, osaa takuuvarmasti paremmin myös synnytyksen jälkeen. Arven paraneminen on myös huomattavasti joutuisampaan treenin osaavalla kuin sitä taitamattomalla. Hyvä vinkki arpikipuun olikin tämä perinteinen urheilijoiden käyttämämä kylmä-koho-kompressi -periaate. Makuuasennossa jääside välilihan alueelle auttaa kummasti; kylmä rauhoittaa turvotusta ja kipua.
Optimaalinen lantionpohjan toiminta takaa kunnollisen rakenteellisen tuen  lantion elimille alhaalta päin. Lihaksistolla kuuluisi  olla valmius automaattisesti  ja nopeasti  tukea  ylhäältä tulevaa, laskeutumista aikaansaavaa  ja alaspäin työntävää painetta. Virtsaamisen ja ulostamisen aikana lihakset rentoutuvat. Mikä sitten heikentää näitä kudoksia ja tätä tukimekanismia?
Raskauden ja synnytysten lisäksi  ongelmaa aiheuttavia tekijöitä ovat  myös tupakointi, ylipaino, ummetus, raskas ponnistelua vaativa työ/lajiharrastus, lantion alueen leikkaukset  tai yksinkertaisesti perinnöllinen tukikudoslöysyys (yliliikkuvat nivelet). Kun lantionpohjan tuki  pettää, seurauksena saattaa olla virtsan- tai ulosteen/ ilman karkailua, laskeumat lantion elimissä, tunto- ja tyhjenemishäiriöitä rakon ja suolen alueella, seksuaalisia ongelmia ja kroonista kipua. Kaikilla näitä oireita ei välttämättä ole tai oireet ovat hyvin vähäisiä, vaikka tuki olisikin pettänyt. Tämä joukko olisi kuitenkin juuri se, jolle systemaattinen, ohjattu  lantionpohjan fysioterapia parhaiten tehoaisi. Ja kun tutkimusten mukaan jopa 50%:lla synnyttäneistä tuo tuki saa siipeensä varmuudella, on lantionpohjan oikeanlaisen treenaamisen tarve tulevaisuutta ajatellen ilmeinen. Ja koska näyttäisi myös siltä, että uusintaleikkauksen tarvetta esiintyy (30-58%:lla) jo kerran laskeuman vuoksi leikatuilla, on syytä tehdä kaikki voitava toiminnallisen tuen vahvistamiseksi treenaamisen keinoin! 

Kommentit

Suositut tekstit